97-ми творчески сезон (2017-2018)26, 27 септември, 19.00, Сцена Филиал Втората премиерна

...
97-ми творчески сезон (2017-2018)26, 27 септември, 19.00, Сцена Филиал Втората премиерна
Коментари Харесай

Варненският театър с нова премиера На сън или наяве


97-ми креативен сезон (2017-2018)

26, 27 септември, 19.00, Сцена Филиал 

Втората премиерна режисура на Варненския трагичен спектакъл в 97-мия му креативен сезон (2017-2018) е на пиесата „ Сън “, предопределена за младата публика, въпреки и освен. Авторката Магда Борисова има преимуществото да вижда света с детските очи. То й е отредено като че ли още от времето, когато израства в театъра около майка си Бисера Дживодерова, дълготраен драматург на МДТ „ Константин Кисимов “ - Велико Търново. Завършва  право, занимава се с криминология и общинска политика, само че писането на пиеси за деца си остава същинското й предопределение. Според нея, право и литература не е чак толкоз странна композиция, изключително като се има поради, че такива именити детски писатели като Ран Босилек, Братя Грим и Шарл Перо също са били адвокати. 

Първият триумф идва за Магда Борисова през 2011 година, когато печели с пиесата „ Сън “ националния конкурс за детска драматургия на Варненския трагичен спектакъл. Любопитно е, че на варненска сцена излиза на първо време другата й пиеса „ Коледното премеждие на… ”, последвана от „ Голямото коледно премеждие 2 “ през 2015 година. И двете постановки са дело на известния артист и режисьор Стоян Радев Ге. К., който слага през 2017 година и „ Сън “. Очевидно през последните години Магда Борисова е пожеланият детски създател за Варненския трагичен спектакъл. И има за какво. Тя умее да споделя истории, които си коства да бъдат разказани.



Умее, опирайки се на действителността, да построява любопитни нови художествени светове, в които действителното и имагинерното равностойно съжителстват. Умее да се отнася с любов, схващане и почитание към децата, не ги подценява, още по-малко ги счита за детски, което, знаем, е постоянно срещан минус в текстовете за деца от всички жанрове. Това, което не пропуща да направи, наред със заниманието, е да подтиква към размисъл младия си другар. И колкото по-рано научи той най-важния житейски урок – самичък да стига до истините, а не да ги получава наготово, толкоз по-добре. 



Както подсказва заглавието, “Сън “ е една пиеса-феерия, комбинация от фентъзи и символизъм, в която действието се развива в страната на сънищата. Всеки сън е една случайна индивидуалност, посредством която човек прекрачва границите на действителността. Героите осъзнават, че се намират в сън и желаят да трансферират мост сред съня и действителността. Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, тъй като той може да сбъдва хубавите сънища. А момчето таи няколко елементарни стремежи - майка му да се радва на сладостен живот - тя все се оплаква че животът й горчи, да имат задоволително пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, съумява да се пребори с кошмарите и страховете си, оказва помощ на изпаднали в неволя. И както в края на едно такова пътешестване човек научава доста за себе си и спътниците си, по този начин и Тони се изправя пред мъчно решение, което го кара да направи своя значим избор. Избор на полезности. Дали е насън или нескрито, може би не е толкоз значимо, тъй като от голяма важност е самият избор. 

„ Направени сме ний от сънища / и сън отвсякъде обгръща / тоз дребен наш живот ", сигурен е Шекспир. И магьосникът на всички приказки Андерсен е уверен, че: „ Целият свят е цялостен с чудеса, само че ние сме дотолкоз привикнали с тях, че ги одобряваме за нещо всекидневно... Животът, самичък по себе си, е най-прекрасната приказка “. 

Сценография и костюми Даниела Николчова. Действащи лица и реализатори: Тони - Георги Няголов/Недялко Стефанов; Сладкаря - Валери Вълчев; Банкерката – Цветина Петрова; Кучето Ралф – Николай Кенаров; Феята на зъбчето – Биляна Стоева; Феята на блестящите хрумвания – Теодора Михайлова; Феята на сдобряването – Даниела Викторова; Феята на радостните игри – Веселина Михалкова; Д-р Сън – Николай Божков; Библио – Гергана Арнаудова; Текаря – Милена Кънева; Големият магьосник – Константин Соколов; Майката – Юлияна Чернева. Фотография Тони Перец.

Резервация и продажба на билети: 
Основна сцена – тел. 052 665 022; Сцена Филиал тел. 052 612 998; 
Работно време: пон.-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00-13:30 и 14:30-19:00.; неделя 11:00-16:00. Сцена Филиал – един час преди театър. Реклама и организация ДT „ Стоян Бъчваров ”– тел. 669 650/51; www.dramavarna.com

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

Харесайте ни във FB
``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР